صفحه اعضا هیئت علمی - دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر
استاد
تاریخ بهروزرسانی: 1403/12/13
عبدالرحمن راسخ
دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر / گروه آمار
رساله های دکتری
-
روشهای تشخیصی در مدلهای خطی آمیخته ریج با خطا در اندازه گیری
نجمیه مکسائی 779 -
برآورد ریج با استفاده از روش ماکسیمم آنتروپی تعمیم یافته در مدلهای خطی آمیخته با خطا در اندازه گیری
فریبا جان امیری 779 -
برآورد به روش لیو و مباحث تشخیصی تحت محدودیت خطی تصادفی در مدلهای رگرسیونی با ساختار کوواریانس کلی
محمدی-هدی 777 -
برآورد پارامترها در مدلهای خطی آمیخته ریج با خطا در اندازه گیری تحت محدودیتهای تصادفی خطی
بهاره یاوری زاده 777 -
تحلیل مدلهای فضایی ناگاوسی با خطای اندازهگیری در پیشگوها
وحید تدین 776 -
برآورد پارامترها و مباحث تشخیصی در رگرسیون ریج با خطای AR(1)تحت محدودیتهای خطی تصادفی
ظاهر زاده -علی 775یکی از چالشها در تحلیل رگرسیونی، وجود نقاط دورافتاده و همچنین مشاهداتی است که بیش از سایر دادهها بر نتایج تحلیل اثرگذار بوده و دادههای موثر نامیده میشوند. از طرفی، یکی از موارد انحراف از فرضهای اولیهی تحلیل رگرسیونی، وجود وابستگی خطی بین متغیرهای توضیحی یا همخطی است. این مشکل موجب افزایش واریانس برآوردها و نیز بروز اثرات غیر قابل انتظار استنباط آماری در تحلیل رگرسیونی میگردد. روشهای متنوعی از جمله استفاده از رگرسیون ریج و نیز بهکار بستن دادههای پیشین در قالب محدودیتهای خطی تصادفی جهت کاهش این اثرات پیشنهاد شده است.
از سوی دیگر در بسیاری از موارد از جمله در مطالعات اقتصادی ساختار دادهها به گونهای است که بین جملات خطای مدل رگرسیونی شده وابستگی وجود دارد. این وابستگی به شکلهای مختلفی امکانپذیر است، ولی یکی از رایجترین آنها وابستگی از نوع (1)AR است.
لذا در این رساله مدلهای رگرسیونی را در نظر می¬گیریم که در عین وجود همخطی، دارای جملات خطای وابسته از نوع اتورگرسیو مرتبه 1 هستند. برآورد ریج در این مدلها بدون محدودیت تصادفی و تحت محدودیت تصادفی مورد مطالعه میگیرد. سپس با تمرکز بر روی روشهای تشخیص دادههای دور افتاده و یا موثر، روش انتقال میانگین دادههای دور افتاده به مدل رگرسیون ریج تحت محدودیت خطی تصادفی با جملات خطای دارای فرایند (1) AR، گسترش یافته و روشی برای تشخیص نقاط دورافتاده ارائه میدهیم. علاوه بر آن، برخی شاخصهای تشخیصی مشاهدات موثر برای این قبیل مدلها تعمیم داده میشود. برای تشریح نتایج حاصل از این پژوهش، یک مثال عددی از دادههای واقعی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین برای ارزیابی کارایی روشهای پیشنهادی، از مطالعه شبیهسازی استفاده میشود.
-
تاثیر موضعی در مدل رگرسیونی به ظاهر نامرتبط با برآورد ریج تحت خطای اتورگرسیو
ناجی - زهرا 774مدل رگرسیون به ظاهر نامرتبط (SUR) روشی برای تحلیل سیستم هایی با چند معادله
رگرسیونی مرتبط است. این مدل برای تحلیل هر معادله رگرسیونی، با بکارگیری همزمان اطلاعات
موجود در مشاهدات آن معادله و اطلاعات موجود در مشاهدات سایر معادلات، کارایی برآورد
پارامترها را افزایش می دهد. مدل رگرسیون به ظاهر نامرتبط در بسیاری از علوم همچون پزشکی،
اقتصاد، علوم زیستی و غیره کاربرد دارد.
در عمل، گاهی برخی از مشاهدات بیش از سایر آنها بر نتایج تحلیل مدل اثرگذار هستند.
این مشاهدات، ”داده های موثر” نامیده می شوند. شناسایی داده های موثر یکی از مهمترین مراحل
در تحلیل آماری داده ها است. حضور وابستگی زمانی بین مشاهدات و هم خطی در بین متغیرهای
توضیحی، دو مقوله ای هستند که می توانند بر روی رفتار مشاهدات حاضر در تحلیل اثرگذار باشند.
لذا در این رساله به مطالعه تاثیر مشاهدات بر روی برآورد پارامترهای مدل رگرسیون به ظاهر
نامرتبط تحت شرایط مختلف می پردازیم. برای این منظور، ابتدا با ترکیب مدل رگرسیون به
ظاهر نامرتبط با مدل بردار اتورگرسیو و مدل رگرسیون ریج وابستگی زمانی بین مشاهدات و
هم خطی در بین متغیرهای توضیحی مدل می شوند. سپس، با ارائه الگوهای مختلف پرشیدگی در
داده ها و مفروضات مدل، تاثیر هر یک از مشاهدات بر برآورد پارامترها در سه مدل مختلف مورد
مورد بررسی قرار می گیرد. این مدل ها به ترتیب مدل رگرسیون به ظاهر نامرتبط با فرض حضور
هم خطی بین متغیرهای توضیحی، مدل رگرسیون به ظاهر نامرتبط با خطای اتورگرسیو و مدل
رگرسیون به ظاهر نامرتبط با خطای اتورگرسیو با فرض حضور هم خطی بین متغیرهای توضیحی
هستند. همچنین، نتایج بدست آمده برای تحلیل و مطالعه اثر مشاهدات در مجموعه داده های
بهره وری سرمایه های عمومی در سطح ایالتی در ایالات متحده آمریکا و مجموعه داده های دبی
رودخانه مربوط به چند ایستگاه در استان مازندران واقع در شمال ایران، به کار می روند. در
نهایت، با شبیه سازی از مدل رگرسیون به ظاهر نامرتبط با برآورد ریج تحت خطای اتورگرسیو،
به مطالعه تاثیر عوامل مختلف بر موثر شناخته شدن یک مشاهده دور افتاده و یا نافذ بر برآورد
پارامترها پرداخته می شود.
-
برآورد پارامترها و مباحث تشخیصی در مدل های رگرسیونی ریج با خطا در اندازه گیری تحت محدودیت های تصادفی خطی
فاطمه قپانی 773در این پایاننامه ابتدا مدلهای خطی با خطا در اندازهگیری تحت محدودیتهای تصادفی خطی معرفی و برآورد پارامترهای مدل بر اساس روش امتیاز تصحیح شده ارائه میشود. برای غلبه بر همخطی برآوردگر ریج در این مدلها معرفی و سازگاری این برآوردگر مورد بررسی قرار میگیرد. ویژگیهای مجانبی برآوردگر ریج تحت محدودیتهای تصادفی خطی و برآوردگر تحت محدودیتهای تصادفی خطی بررسی میشود و کارایی برآوردگر ریج تحت محدودیتهای تصادفی خطی نسبت به برآوردگر تحت محدودیتهای تصادفی خطی با استفاده از معیار میانگین مربعات خطا مورد تحلیل قرار میگیرد. سپس به معرفی مدل انتقال میانگین و مدل حذف موردی در مدلهای با خطا در اندازهگیری تحت محدودیتهای تصادفی خطی پرداخته و برآورد پارامترهای هر مدل را به دست میآوریم. آمارهی آزمون امتیاز برای شناسایی نقاط پرت بر اساس یک مدل انتقال میانگین در این مدلها معرفی میشود. با استفاده از مدل حذف موردی، فاصلهی کوک تعمیمیافته و فاصلهی درستنمایی تصحیح شده معرفی میشوند و با بهکارگیری یک روش بوت استرپ پارامتری توزیع تجربی آمارههای مرتبط با این آزمونها محاسبه میشود. جهت نشان دادن توانایی آزمون امتیاز یک مطالعهی شبیهسازی ارائه میشود. همچنین به معرفی مدل انتقال میانگین و مدل حذف موردی در مدلهای ریج با خطا در اندازهگیری تحت محدودیتهای تصادفی خطی پرداخته و برآورد پارامترهای هر مدل را بهدست میآوریم. آزمون امتیاز برای مدل انتقال میانگین و فاصلهی کوک تعمیمیافته و فاصلهی درستنمایی تصحیح شده برای مدل حذف موردی معرفی و با استفاده از یک روش بوت استرپ پارامتریک توزیع تجربی آمارههای آزمون را محاسبه میکنیم. همچنین یک مطالعهی شبیهسازی برای نشان دادن توانایی آزمون امتیاز و یک مثال از دادههای واقعی جهت نشان دادن نتایج تئوری مطرح میشود.
-
برآورد پارامترها و بررسی تاثیر موضعی در مدل خطی آمیخته با خطا در اندازه گیری چوله-نرمال
امنه خردمندی 773در این رساله ابتدا به معرفی توزیع چولهنرمال و مرور برخی از ویژگیهای آن پرداخته میشود. سپس مدل خطی آمیخته با خطا در اندازهگیری چولهنرمال تعریف میشود و روش الگوریتم EM برای برآورد پارامترها بهکاربرده میشود. در ادامه با استفاده از توزیع چولهنرمال چند متغیره، مدل چندگانه آمیخته خطی با خطا در اندازهگیری چولهنرمال، بهعنوان تعمیمی از مدل خطی آمیخته با خطا در اندازهگیری چولهنرمال معرفی و الگوریتم EM برای برآورد پارامترهای آن ارائه میشود. نتایج بهدستآمده از مطالعات شبیهسازی، کارایی مدلها و روشهای ارائه شده را نشان میدهند. به منظور شناسایی مشاهدات موثر بر خروجیهای مدل، تحلیل تاثیر موضعی بر اساس الگوریتم EM ارائه میشود. در این راستا از چهار طرح اغتشاش مختلف در تحلیل تاثیر موضعی برای هر یک از مدلها استفاده میشود. درنهایت، بهمنظور نشان دادن کارایی تحلیل تاثیر موضعی برای مدلهای پیشنهادی، مطالعه شبیهسازی مطرح میشود.
-
آشکارسازی نقاط پرت با استفاده از مدل انتقال واریانس در مدلهای خطی با خطا در اندازه گیری
بابک بابادی 772در این رساله ابتدا به تعریف مدلهای خطی با خطا در اندازهگیری پرداخته و برآورد پارامترهای مدل براساس روش امتیاز تصحیح شده ارائه میشود. سپس به معرفی مدلهای حذف موردی و مدلهای انتقال میانگین در این قبیل مدلها پرداخته و برآورد پارامترهای مدل مورد اشاره قرار میگیرد. در ادامه یک روش بوت استرپ پارامتری جهت شناسایی گروهی نقاط پرت ارائه میشود. مدل انتقال واریانس را برای مدلهای خطی با خطا در اندازهگیری معرفی و برآورد پارامترها و خواص مجانبی آنها را بررسی میکنیم و آزمونهای امتیاز و نسبت درستنمایی تصحیح شده را برای این مدل معرفی و با استفاده از یک روش بوت استرپ پارامتری توزیع تجربی آمارههای مرتبط با این آزمونها محاسبه میشود. جهت نشان دادن توانایی این آزمونها یک مطالعهی شبیهسازی ارائه میشود. در مرحله بعد مدلهای خطی آمیخته با خطا در اندازهگیری و برآورد پارامترها با استفاده از روش امتیاز تصحیح شده معرفی میشود. سپس مدل انتقال واریانس را برای مدلهای خطی آمیخته هنگامی که اثرات ثابت با خطای اندازهگیری مواجهاند، تعریف و برآورد پارامترها محاسبه میشود. آزمون امتیاز و مشابه آزمون نسبت درستنمایی تصحیح شده برای این مدل معرفی و با استفاده از یک روش بوت استرپ پارامتریک توزیع تجربی آمارههای آزمون را محاسبه میکنیم. همچنین یک مطالعهی شبیهسازی جهت نشان دادن توانایی و پایایی آزمونها مطرح میشود
-
ارزیابی وجود نقاط موثر بر برآورد و آزمون فرض ترکیبات خطی پارامترهای مدل های رگرسیون کمترین توان های دوم تعمیم یافته خطی
هادی امامی 770 -
روشهای تشخیصی برای مدلهای خطی آمیخته با خطا در اندازهگیری
کریم زارع 769
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
معرفی یک برآوردگر ریج تعدیلیافته در مدلهای رگرسیون خطی _ بررسی مقایسهای
الهه ودیعی 781 -
رویکرد یادگیری ماشین برای فواصل تولد رگرسیون خطی پیشبینیکننده، بابل- عراق (مطالعه موردی)
حیدر عبدالحی ناصر 780 -
مطالعهی برآورد رگرسیونی ریج دو پارامتری در مدلهای خطی آمیخته
سنا تابع جابری 780 -
مطالعهی برآورد لیو جک نایف در مدلهای خطی آمیخته
اعظم مزارعی 779 -
مطالعه برآوردگر جکنایف لیو در مدلهای رگرسیونی خطی تحت محدودیت تصادفی خطی
مهتاب طلادزفولی 777 -
مطالعه انقباض رگرسیونی با استفاده از لاسو ترکیب شده
حمیدرضا حبیبی 775در مدلهای رگرسیونی وجود مسئلهی همخطی و اثری که بر نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی میگذارد، باعث شده است که به استفاده از برآوردگرهای دیگر به جای برآورد کمترین توانهای دوم، روی آورده شود. از جمله این برآوردگرها برآوردگر لاسو است که از برخی ویژگیهای برآورد کمترین توانهای دوم برخوردار میباشد. روش لاسو علاوه بر انقباض برآورد ضرایب، ضرایبی را که متغیر مربوط به آن تاثیر کمی بر روی متغیر پاسخ دارد از مدل حذف میکند. همچنین در صورتی که تعداد متغیرهای پیشگو زیاد باشد و مواقعی که تعداد متغیرهای پیشگو از تعداد مشاهدات بیشتر باشد از یکی از تعمیمهای لاسو با نام لاسو ترکیب شده استفاده میکنیم که موجب بالا رفتن کارایی برآوردگر حاصل میشود. این برآوردگر در مواقعی که پیشگوها دارای همبستگی بالایی هستند عملکرد بهتری نسبت به لاسو دارند و به اصطلاح دارای اثر گروهی هستند که در آن متغیرهایی که در همسایگی هم هستند و همبستگی بالایی با یکدیگر دارند تمایل به یکسان شدن با یکدیگر را دارند. در این پایاننامه ابتدا به مطالعه چند روش از جمله لاسو و ریج که برای رفع مشکل همخطی در برآورد ضرایب مدل میپردازیم و سپس به صورت متمرکز برآوردگر لاسو و برخی تعمیمهای آن ازجمله لاسو ترکیب شده را مورد بررسی قرار میدهیم و سپس با استفاده از این روشها برآورد ضرایب را برای دادههای مربوط به بهرهوری کارگاههای صنعتی برق در ایران (۱۳۸۵) به دست میآوریم. در آخر نیز با ارائهی مثال شبیهسازی شده به بررسی کارایی این برآوردگرها میپردازیم.
-
مباحث تشخیصی در رگرسیون لاسو
فریبا جان امیری 775در تحلیل رگرسیون خطی، وجود هم¬خطی در میان متغیر¬های توضیحی باعث ناپایداری ضرایب رگرسیونی در برآورد¬گر کمترین توان¬های دوم می¬شود، از این رو از برآورد¬گرهای دیگر به¬جای برآورد کمترین توان¬های دوم استفاده می¬شود. همچنین درصورت وجود اطلاعات اضافی درمورد ضرایب رگرسیونی، ترکیب این نوع از اطلاعات به¬فرم محدودیت¬های خطی با برآورد¬گرهای اریب باعث بالا رفتن کارایی برآوردگر حاصل و در نتیجه کاهش اثرات هم¬خطی می¬شود. از سوی دیگر گاهی زیرمجموعه¬ای از مشاهدات اثرات نامناسبی در مدل دارند که لازم است شناسایی شوند. مشاهدات غیرعادی در مدل شامل نقاط بانفوذ، موثر و نقاط پرت می¬باشد که برای شناسایی این مشاهدات ناروا روش¬ها و معیار¬هایی تحت عنوان روش¬های تشخیصی، همچون ماتریس پیش¬بینی، باقیمانده¬های استاندارد، DFBETAS، DFFITS، فاصله¬ی کوک و مدل¬های انتقال میانگین موثر واقع شده¬اند. در این پایان¬نامه ابتدا به مطالعه¬ی برآورد لاسو پرداخته می¬شود و برآوردگر تقریبی لاسو به هنگام استفاده از اطلاعات پیشیین معرفی می¬شود. سپس برخی مباحث تشخیصی تحت این برآوردگر را تعمیم داده و به¬ شناسایی مشاهدات غیرعادی می¬پردازیم. در پایان به کمک مجموعه داده¬های کارگاه¬های صنعتی برق ایران (1385) برآوردها و روش¬های به¬دست آمده، اجرا می¬شوند.
-
مطالعهی برآورد کلاس r-d و برخی روشهای تشخیصی در مدلهای رگرسیونی تحت محدودیتهای خطی تصادفی
مریم عالی محمدی موردغفاری 775در حضور هم خطی برآوردگر کم ترین توان های دوم به چالش کشیده می شود. در واقع این برآوردگر هنوز نااریب است اما بزرگ بودن واریانس و در نتیجه میانگین مربعات خطای آن ممکن است باعث دور شدن این برآوردگرها از مقادیر واقعی شود. به منظور کاهش اثرات هم خطی، می توان از برآوردگرهای اریب همچون برآوردگر کلاس r-d و یا برآوردگر کلاس r-d تحت محدودیت خطی تصادفی استفاده کرد. این برآوردگرها با پذیرفتن اندکی اریبی و کاهش واریانس ضرایب رگرسیونی، باعث پایداری ضرایب می شوند. در مقایسه بین چند برآوردگر اریب، برآوردگری با کم ترین میانگین مربعات خطا کاراتر است. گاهی زیر مجموعه ای از مشاهدات نفوذ بیشتری در مدل داشته و بخش هایی از مدل را تحت تاثیر خود قرار می دهند، بنابراین لازم است این داده ها شناسایی شوند. شناسایی چنین مشاهداتی از طریق روش ها و معیارهای مبتنی بر آنالیز تشخیصی مطرح شده است. باهدف تعیین مشاهدات موثر و پرت، معیارهایی همچون ماتریس پیش بینی (ماتریس هت)، باقیمانده های استاندارد، DFBETAS, DFFITS و روش انتقال میانگین، پیشنهاد شده است. در این پایاننامه ابتدا به مطالعه ی برآوردگرهای کلاس r-d و کلاس r-d تحت محدودیت های خطی تصادفی پرداخته، سپس برخی مباحث تشخیصی تحت این برآوردگر را تعمیم داده و از این طریق به شناسایی مشاهدات غیرعادی می پردازیم. در پایان یک مثال عددی از داده های واقعی برای بررسی نتایج به دست آمده ذکر می کنیم.
-
مطالعه برآورد رگرسیون ریج دو پارامتری و برخی روشهای تشخیصی در مدل های رگرسیونی
بسعاد براجعه 774در مدلهای رگرسیونی وجود مسئلهی همخطی و اثری که بر نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی میگذارد، باعث شده است که به استفاده از برآوردگرهای دیگر به جای برآورد کمترین توانهای دوم، روی آورده شود. همچنین در صورت وجود اطلاعات اضافی در مورد ضرایب رگرسیونی، ترکیب این نوع از اطلاعات به فرم محدودیتهای خطی با برآوردگرهای اریب موجب بالا رفتن کارایی برآوردگر حاصل و در نتیجه کاهش اثرات همخطی میشود. از طرفی وجود برخی مشاهدات ناروا در میان مجموعه دادهها و تاثیر نامطلوبی که بر جنبههای مختلف برآورد میگذارند، موجب شده است که روشها و معیارهای مختلفی جهت شناسایی آنها به کار گرفته شود. این معیارها و روشها تحت عنوان روشهای تشخیصی، از قبیل ماتریس پیشبینی، باقیماندهها، DFBETAS، DFFITS، فاصلهی کوک و مدلهای انتقال میانگین در تشخیص سه نوع از مشاهدات ناروا، شامل نقاط بانفوذ، نقاط موثر و نقاط پرت موثر واقع شدهاند. در این پایاننامه به مطالعهی برآورد ریج دو پارامتری پرداخته میشود، و همچنین برآوردگر ریج دو پارامتری آمیخته به هنگام استفاده از اطلاعات پیشین معرفی میشود. همچنین با استفاده از یک مثال شبیهسازی عملکرد این برآورد جدید سنحیده میشود. در آخر روشهای پیشنهادی برای شناسایی مشاهدات ناروا تحت دو برآورد ریج دو پارامتری تعمیم یافته و ریج دو پارامتری آمیخته بسط داده میشود. همچنین در مدلهای انتقال میانگین یک آمارهی آزمون معرفی میشود. سپس به منظور نشان دادن توانایی آزمونها روش بوت استرپ برای بدست آوردن توزیع تجری آماره در یک مطالعهی شبیهسازی به کارگرفته میشود. در پایان به کمک مجموعه دادههای کارگاههای صنعتی برق ایران (1385) برآوردها و روشهای بدست آمده، اجرا میشوند.
-
اثرات حذف همزمان چند مشاهده و یک زیر مجموعه از متغیرهای مستقل بر رگرسیون کمترین توان های دوم وزنی
خدیجه عباس زاده 773همگن بودن واریانس خطاها، یکی از مهمترین فرض های مدل رگرسیون خطی معمولی است و در صورت عدم برقراری این فرض از روش کمترین توان های دوم تعمیم یافته برای برآورد پارامتر استفاده می شود. از سوی دیگر در مدل های رگرسیونی برخی از مشاهدات می توانند تاثیر قابل توجه ای بر برآورد پارامترها داشته باشند؛ شناسایی این گونه مشاهدات حائز اهمیت است.
در این پایان نامه با مدل هایی سروکار داریم که دارای خطاهای ناهمسان هستند و از روش رگرسیون وزنی جهت ثابت کردن واریانس خطاها استفاده شده است. همچنین ضمن مطالعه اثر حذف همزمان یک مشاهده و یک متغیر توضیحی بر مدل رگرسیون معمولی و وزنی، به بررسی نقاط تاثیرگذار، پرت و بانفوذ با استفاده از حذف موردی در مدل¬های رگرسیون خطی معمولی و وزنی پرداخته می شود. سپس مشاهدات را به¬صورت گروهی بررسی کرده و زوج مشاهدات موثر شناسایی و اثر حذف همزمان این مشاهدات به-همراه زیر مجموعه¬ای از متغیرهای توضیحی بر مدل رگرسیون وزنی مورد بررسی قرار می گیرد. در پایان برای تایید بیشتر نتایج نظری، با استفاده از داده های واقعی، مثالی را ارائه می دهیم.
-
مطالعه ی برآوردگرها و برخی روش های تشخیصی در رگرسیون مولفه های اصلی تحت محدودیت های خطی تصادفی
شایسته دیلمی 773در تحلیل رگرسیون خطی، وجود هم خطی در میان متغیرهای توضیحی باعث ناپایداری ضرایب رگرسیونی در برآوردگر کمترین توان های دوم می شود. هنگامی که با هم خطی مواجه هستیم، می توان برآوردگر اریب رگرسیون مولفه های اصلی و یا برآوردگر رگرسیون مولفه های اصلی تحت محدودیت تصادفی را با هدف اصلاح هم خطی به کار گرفت. از سوی دیگر مطالعه روش های تشخیصی و شناسایی مشاهدات غیرعادی یک قدم مهم در فرآیند ساختن مدل است. گاهی زیر مجموعه ای از مشاهدات نفوذی نامناسب در مدل دارند، بنابراین لازم است این داده ها شناسایی شوند. مشاهدات غیرعادی در مدل شامل نقاط پرت، بانفوذ و موثراند که با هدف تعیین این نقاط معیارهایی همچون ماتریس پیش بینی، باقیمانده های استاندارد، DFBETAS، DFFITS، فاصله کوک و روش انتقال میانگین پیشنهاد شده است. در این پایان نامه ابتدا به مطالعه برآوردگرهای رگرسیون مولفه های اصلی و رگرسیون مولفه های اصلی تحت محدودیت تصادفی پرداخته، سپس برخی مباحث تشخیصی تحت این برآوردگر را تعمیم داده و از این طریق به شناسایی مشاهدات غیر عادی می پردازیم. در نهایت یک مثال عددی از داده های واقعی برای بررسی نتایج ذکر می کنیم.
-
مطالعه برآوردها و برخی از مباحث تشخیصی در مدل های رگرسیون ریج با خطاهای ناهمسان
عالی-اسیه 772از جمله روش¬های مورد استفاده در مبحث رگرسیون، می¬توان به برآورد پارامترها به روش کمترین توان¬های دوم اشاره نمود. اما گاهی اوقات با پدیده¬ی همخطی در میان متغیرهای مستقل مواجه می¬شویم. در این صورت نمی¬توان به نتایج حاصل از این روش برآورد مطمئن بود. روش¬های زیادی برای مقابله با این پدیده توسط پژوهش¬گران ارائه شده است که از جمله¬ی آن¬ها می¬توان به روش¬های رگرسیون ریج، رگرسیون کمترین توان¬های دوم جزیی و رگرسیون مولفه های اصلی و ... اشاره کرد. در این پایان نامه از روش رگرسیون ریج برای مقابله با این پدیده استفاده می¬کنیم.
از سوی دیگر همگن بودن واریانس خطاها، یکی از مهمترین فروض مدل کلاسیک رگرسیون خطی است و تحت عدم برقراری این فرض از روش کمترین توان¬های دوم تعمیم یافته برای برآورد پارامتر استفاده می¬شود. در این پایانه نامه با مدل¬هایی سروکار داریم که علاوه بر وجود همخطی،دارای خطاهای ناهمگن هستند. از جمله این مدل¬ها می¬توان به مدل رگرسیونی با خطای خودهمبسته، مدل رگرسیونی با خطای ناهمسان و مدل رگرسیونی به ظاهر نامرتبط اشاره کرد.
برخی از مشاهدات مانند نقاط با نفوذ، داده پرت و مشاهدات موثر می¬توانند تاثیر قابل توجه¬ای بر برآورد پارامترها داشته باشند. شناسایی این گونه مشاهدات حایز اهمیت است.
در این پایان نامه ضمن مطالعه مدل رگرسیون به ظاهر نامرتبط تحت برآورد ریج، مدل رگرسیونی ریج با خطای خودهمبسته و مدل رگرسیونی ریج با واریانس خطای ناهمسان ، به بررسی مشاهدات موثر با استفاده از حذف موردی در مدل¬های خطی معمولی پرداخته می¬شود، سپس این روش را به مدل¬های مورد مطالعه تعمیم می¬دهیم و مشاهدات موثر را در این گونه مدل¬ها شناسایی می¬کنیم. در این پایان نامه برای تایید بیشتر نتایج، با استفاده از داده¬های واقعی و برنامه نوشته شده در نرم افزار R مثال¬هایی را ارائه می¬کنیم.
-
مطالعه برآوردگر جک نایف لیو و برخی روش های تشخیصی در مدل های رگرسیونی
منتظری شاتوری-زهرا 772گاهی زیر مجموعه کوچکی از داده ها می توانند اثر نامناسبی بر برآورد پارامترها یا پیش بینی داشته باشند. بنابراین یافتن این داده ها برای تحلیل گر رگرسیون حائز اهمیت بوده و گامی مهم در فرآیند ساختن مدل است. اغلب وجود مشاهدات ناروا و وقوع هم خطی به صورت هم زمان پیچیدگی هایی را ایجاد می کند. بنابراین لازم است ابتدا هم خطی کنترل و سپس به تشخیص مشاهدات ناروا پرداخته شود. از سوی دیگر هم¬خطی باعث افزایش واریانس برآورد کمترین مربعات ضرایب رگرسیونی و در نتیجه ناپایداری برآوردها می شود. به منظور کاهش اثرات هم خطی، می توان از برآوردگرهای اریب استفاده کرد. این برآوردگرها با پذیرفتن اندکی اریبی و کاهش واریانس ضرایب رگرسیونی، باعث پایداری این ضرایب می شوند. در مقایسه بین چند برآوردگر اریب، برآوردگری با کمترین میانگین مربعات خطا کاراتر است. یکی از روش های افزایش کارایی برآوردگرهای اریب؛ می تواند کاهش اریبی برآوردگر باشد. در این پایان نامه ابتدا به مطالعه برآوردگرهای جک نایف لیو و جک-نایف لیو اصلاح شده و بررسی کارآیی آن ها می پردازیم. هم چنین تعمیم برخی مباحث تشخیصی در شرایط استفاده از این برآوردگرها به روش حذف موردی بیان می شود. معیارهای تشخیصی تعمیم داده شده شامل: تفاوت برآورد پارامترها، تفاوت مقادیر برازش شده، نسبت دترمینان ماتریس کواریانس برآورد پارامترها، دو نسخه فاصله کوک و روش انتقال میانگین نقاط پرت هستند. در پایان به کمک داده های واقعی نتایج به دست آمده مورد بحث قرار می گیرند.
-
تحلیل فاصله موالید در شهر اهواز از دیدگاه داده های پانلی
زهرا میلانی 771فاصله بین تولدها، یک معیار و شاخص مهم در موضوع باروری است که علاوه بر تصمیم زوجین، از عوامل اقتصادی، فرهنگی و سیاسی نیز تاثیر می پذیرد. در این پایان نامه به معرفی مدل های داده های پانلی پرداخته شده است. داده های پانلی، ترکیبی از داده های مقطعی و سری زمانی هستند، به عبارت دیگر اطلاعات مربوط به داده های مقطعی در طول زمان مشاهده می شوند. بدین صورت که چنین دارای دو بعد می باشند که یک بعد آن مربوط به واحدهای مختلف در هر مقطع زمانی خاص است و بعد دیگر آن مربوط به زمان می باشد و اجازه می دهند تا موضوعاتی را که نمی توان با آنها فقط به عنوان داده های سری زمانی یا داده های مقطعی رفتار کرد، مورد آنالیز قرار داد. داده های پانلی در علم اقتصادسنجی کاربرد فراوانی دارند و دارای مزایای فراوانی نسبت به داده های مقطعی یا سری زمانی هستند. این نوع داده ها در مقایسه با داده های سری زمانی آگاهی بخش تر، با تغییرپذیری بیشتر و دارای هم خطی کمتر بین متغیرها هستند. همچنین این داده ها دارای درجه آزادی و کارایی بیشتری می باشند. در این پایان نامه با استفاده از مدل پانلی متوازن، نامتوازن و پویا، عوامل موثر بر فاصله تولد های فرزندان زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی در شهر اهواز مورد بررسی قرار گرفته شده اند.
-
مطالعه ی برآورد ریج وبرخی مباحث تشخیصی در مدل های رگرسیونی تحت محدودیت های خطی تصادفی
نرگس هدایت پور 771 -
مطالعه برآورد لیو و برخی مباحث تشخیصی در مدلهای رگرسیونی تحت محدودیت های تصادفی خطی
فروغ حاجی باقری فروشانی 771 -
آنالیز حساسیت برآوردگرها نسبت به پارامتر همبستگی فضایی در مدل اتورگرسیو فضایی
فرشید علی زاده 770 -
آشکارسازی نقاط پرت به روش بیزی در مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای
الهام رستمی 770 -
دگرگونی ساختاری در مدل های رگرسیون چندکی
هدی محمدی 770 -
برآورد متوسط واریانس تکه ای و کاربرد آن در تحلیل میزان بهره وری کارگاه های صنعتی برق در ایران(سال 1385)
قاسم امینی 769 -
رگرسیون وارون قطعه ای و کاربرد آن در تحلیل فواصل تولد در شهر اهواز
زهره سعیدی 769 -
: تاثیر مشاهدات بر آماره های آزمون با تمرکز روی مدل های رگرسیون خطی
فاطمه قنداق ساز 769 -
اعتبارسنجی کلی فرض های مدل خطی
محمدرضا مهاجرنیا 768 -
روش ماکسیمم آنتروپی تعمیم یافته و کاربرد آن در برآورد تابع تولید محصولات مشخص کشاورزی
مریم اسکندرزاده 768 -
تاثیر موضعی و ماتریس تاثیر استاندارد شده در رگرسیون توانهای دوم جزیی
منیر گودرزی 767 -
برآوردگر ماکسیمم آنتروپی تعمیم یافته در مدلهای خطی
مهدی عظیمی 764 -
برآورد ناپارامترهای تابع رگرسیونی در مدلهای با خطای اندازهگیری به روش SIMEX
مهرداد نوروزی فیروز 763 -
آنالیز تاثیر در مدلهای رگرسیونی کمترین توانهای دوم جزئی
فاطمه مزارعی 763 -
کاربرد باقیمانده بازگشتی در ارزیابی برخی از انحرافات مدلهای رگرسیونی معمولی و باخطا در اندازهگیری
بهاره فیضی 762 -
مطالعه تاثیر موضعی در مدلهای رگرسیون ریج و مدلهای خطی با خطا در اندازهگیری ریج
مینا کشاورز 761 -
بررسی ورشکستگی صنایع غیردولتی شهر اهواز به کمک الگوی آماری نرخ شکست رقیب
لیلا دلگرم 760 -
فرایندهای تجربی بر اساس باقیماندههای بازگشتی در مدلهای خطی با خطا در اندازهگیری و کاربرد آنها در آزمونهای نیکویی برازش از جهت توزیع نرمال
فاطمه قپانی 760 -
مطالعه فاصله از موالید و عوامل موثر بر آن در شهر اهواز
حسین حاجیزاده 759 -
مطالعه اثرات طرح توسعه نیشکر و صنایع جانبی بر تمایل به مهاجرت کارکنان شاغل در طرح از استان خوزستان
مجید رجبی 758 -
بررسی اثرات اشتغالزایی طرح توسعه نیشکر صنایع جانبی با استفاده از تحلیل رستهای
علی ظاهرزاده 757 -
توابع موثر در مدلهای خطی ریج با خطا در اندازهگیری
ارزو باقری 757 -
مطالعه آماری نرخ باروری و عوامل موثر بر آن در شهر اهواز با استفاده از مدلهای لجستیک
امراله جعفری 755 -
تحلیل داده های بقا در حضور متغیرهای کمکی اندازه گیری شده با خطا
رویا چرم زاده 746ارتقاء روش¬های تحلیل داده¬های بقا به¬عنوان یکی از حوزه¬های علم آمار در سال¬های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این بدان خاطر است که در بسیاری از موقعیت¬های کاربردی، محققین تمایل به بررسی زمان لازم تا رخداد یک حادثه را دارند. یکی از هدف¬های اصلی در آنالیز داده¬های بقا، یافتن رابطه¬ای میان متغیر پاسخ و متغیرهای مستقل می¬باشد. یکی از روش¬ها برای رسیدن به این هدف، استفاده از مدل¬های رگرسیونی می¬باشد. در مدل¬های رگرسیونی یکی از فرض¬های اساسی، ثابت و معلوم بودن متغیرهای مستقل می¬باشد. این درحالی است که متغیرهای مستقل در بسیاری از موارد با خطا قابل مشاهده هستند، لذا فرض ثابت بودن متغیرهای مستقل عملاً منطقی به نظر نمی¬رسد. زمانی که هدف اصلی مدل برقراری رابطه میان متغیرهای وابسته و مستقل و بررسی نوع رابطه میان آن¬ها است، توجه به خطای اندازه¬گیری مساله¬ای جدی خواهد بود. چون نادیده گرفتن خطای اندازه¬گیری علاوه بر ایجاد برآوردهایی اریب، می¬تواند سبب تحلیل¬های نادرست شود. در چنین موقعیت¬هایی می¬توان از روش¬هایی برای تصحیح یا کاهش اریبی استفاده کرد. یکی از روش¬های تصحیح اریبی، روش شبیه¬سازی برون¬یابی می¬باشد. استفاده از این روش در مدل¬سازی فاصله تولدها در شهر اهواز موضوعی است که در این رساله مد نظر قرار گرفته است. داده¬های مورد استفاده در این پژوهش، مربوط به فاصله تولدهای زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اهواز می¬باشند که توسط نگارنده در بازه¬ی زمانی 15 اسفند 1391 تا 15 اردیبهشت 1392 جمع¬آوری شده¬اند. با توجه به وجود بعضی عوامل تاثیرگذار روی فاصله تولدها که به نظر می¬رسد به¬طور دقیق قابل اندازه¬گیری نبوده¬اند، استفاده از روش شبیه¬سازی برون¬یابی مطلوب به نظر می¬رسد. نتایج نشان می¬دهند برآوردهای به¬دست آمده در مدل فاصله تولد اول، دوم و سوم در روش ساده¬انگارانه که خطای اندازه¬گیری در متغیرهای مستقل را نادیده می¬گیرد با برآوردهای حاصل از روش شبیه¬سازی برون¬یابی که با در نظر گرفتن خطای اندازه¬گیری می¬باشد، متفاوت خواهد شد.